Ponudba tedna
Oglejte si tudi


STROKOVNJAK SVETUJE:
1. DEL KLIME IN NJIHOVO VZDRŽEVANJE


Zakaj na obvezen pregled klimatskega sistema?
Počasi se bližamo višjim temperaturam, ko bomo zopet v našem vozilu uporabljali klimo. V zimske obdobju sicer klimo manj uporabljamo, čeprav strokovnjaki svetujejo, da se klima uporablja skozi vse leto. Poleti klima uspešno hladi potniško kabino, pozimi in v deževnih dnevih suši zrak ter tako preprečuje rosenje stekel. Klimo naj bi uporabljali celo leto. V praksi, pa se je več poslužujemo med spomladanskim in jesenskim obdobjem. 

Kdaj je priporočljivo na pregled klimatskega sistema?
V strokovnih člankih boste zasledili različna časovna obdobja, znotraj katerih naj bi se opravil pregled klimatskega sistema. 
Naša priporočila so na eno do dve leti.

Za razumevanje optimalnega časa pregleda, je potrebno poznati delovanje in elemente klimatske naprave. 
Tokrat bomo začeli z elementi in sestavo, ki je bistveni del celotnega sistema. Klima v osnovi vsebuje plin. 

Plin je hidroskopičen, zato potrebuje čiščenje. Neočiščen plin sčasoma tvori klorovodikovo kislino! Klimatski sistem je porozen, zato vsako leto izpuhi nekaj gramov plina.  V povprečju 40g na vozilo, kar pomeni 10%. Ob pomanjkanju plina se zmanjšajo mazalne lastnosti olja, ki je v sistemu, saj le prava količina plina omogoča dobro mazanje kompresorja (srce klime).

Je strošek pregleda upravičen? 
Z rednim servisom imate redni pregled nad sistemom in njegovim delovanjem. Tako se izognete tudi večjim popravilom. Zgornja dva dejstva ponavadi vodita v okvaro kompresorja. Menjava le tega, je strošek zelo visok, doseže lahko tudi do 1.000 EUR, medtem ko se strošek pregleda klimatskega sistema znaša nekaj 10 EUR. 

Na vašem servisu se pozanimajte tudi o čiščenju in dezinfekciji zračnih kanalov in uparilnika. 
To je še posebej pomembno za naše zdravje, saj mikroorganizmi, ki se razvijejo na uparilniku, lahko povzročajo alergije. >>> več pa sledi v nadaljnjih novičkah..