Ponudba tedna
Oglejte si tudi

TEST ZIMSKIH PNEVMATIK AMZS
 10/16/2019

Kljub izredno topli jeseni, se že počasi pripravljamo na menjavo zimskih pnevmatik. Katere izbrati? Katere teste si ogledati? Kako najti prave dimenzije? Kako se boste za nakup vaših pnevmatik odločili vi?
Zimsko pnevmatiko odlikujejo posebne lastnosti, ki ji omogočajo dober oprijem na snežnih in mokrih cestah. To je posledica posebne gumijaste spojine, ki zagotavlja potrebno elastičnost tudi pri temperaturah pod lediščem, zato vožnja z letnimi pnevmatika je vsekakor NEPRIPOROČLJIVA.

Kdo so vodilni proizvajalci zimskih pnevmatik 
Pomembni proizvajalci zimskih pnevmatik so Michelin, Pirelli, Goodyear, Dunlop in Continental. Poleg teh tradicionalnih blagovnih znamk imajo Fulda, Hankook in Kleber v svojem programu tudikakovostne avtomobilske pnevmatike s simbolom M+S. Tudi druga znana podjetja, kot sta Nokian in Vredestein, predstavljajo različne vrste zimskih pnevmatik za številne modele avtomobilov.

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu zimskih pnevmatik? 
Najprej morate pogledati na homologacijo in se pozanimati katere pnevmatike so primerne za vaše vozilo.


TESTI

Letos se ADAC in avstrijski enakovredni ÖAMTC osredotočata na velikost pnevmatike 185/65 R15 z največjo hitrostjo 190 km / h. Pogled na rezultate razkriva, da zimske pnevmatike Dunlop Winter Response 2 z oceno 2,1 in testnim rezultatom »dobro«očitno prevladujejo. Slednje so se posebej dobro odrezale na mokrih cestah in snegu ter prepričale z nizko porabo goriva. Tudi zmogljivost na suhih tleh in ledu je »dobra«, raven hrupa pa povprečna. Pogled nazaj v zadnjih nekaj let razkriva, da je Dunlop Winter Response 2 v testih vedno v ospredju.


AMZS test 

Amzs je letos testiral 6 pnevmatik v dimenziji 185/65 R15 T in 15 pnevmatik v dimenziji 205/65 R16C T; prve so namenjene širokemu naboru osebnih avtomobilov, druge pa dostavnikom. Zmagovalka letošnjega testa, pnevmatika DunlopWinter Response 2, ki se je najbolje odrezala na mokrem, na snegu in pri porabi goriva, Kleberjeva pnevmatika je bila najboljša na suhem, Pirellijeva pa na mokri cesti. Dosedanja serijska zmagovalka, Continentalova pnevmatika TS860, je na tokratnem testu pokazala preveč slabosti na ledu, da bi lahko dobila višjo skupno oceno: brez slabosti na ledu bi bila znova v ospredju. Michelinovi in Goodyearovi pnevmatiki Alpin A4 in Ultragrip 9 sta začeli kazati svoja leta; naslednici Michelin Alpin A6 in Goodyear ultragrip 9+ še nista bili na voljo, ko so izbirali in kupovali pnevmatike za letošnji test.


Kaj pa Sava?

Savina zimska pnevmatika Eskimo S3 je znova pokazala slabosti na suhi cesti. Sicer je imela boljši rezultat, kot pred dvema letoma, a vedno preslabo, da bi prejela več kot 2 zvezdici.Dimenzija 205/65 R16C T

Testi so pokazali, da dobre lastnosti na zasneženi cesti povzročijo slabše lastnosti na suhi cesti. Zato nobena od 15 preskušenih pnevmatik za dostavnike na tokratnem testu ni dosegla ocene boljše ocene od zadovoljivo oziroma priporočljivo. Med vsemi pnevmatikami so le Continentalova, Pirellijeva in Maxxisova na suhi cesti dobile oceno dobro oziroma zelo priporočljivo.

Trgovci pnevmatik smo tukaj za vas, da vam pomagamo. Za vsa vprašanja nas pokličite na 07 3462 447 ali pišete na info@bartog.si oz. spletno trgovino matjaz.strgar@bartog.si