Ponudba tedna

TESTI LETNIH PNEVMATIK

28/02/2019

Kljub snežinkam, ki so padale v sredo se pripravljamo na menjavo letnih pnevmatik. Kako najti prave dimenzije? Katere izbrati? Katere teste si ogledati?  Kako se boste za nakup vaših pnevmatik odločili vi?

Priporočamo vam menjavo zimskih pnevmatik za letne saj imajo le te mnogo boljši oprijem, boljšo stabilnost vašega vozila tudi pri vožnji naravnost, predvsem pa so bolj varne v ovinkih in pri zaviranju, zato vožnja z zimskimi pnevmatika vsekakor ni priporočljiva, ne pozabite zgolj štiri dlani velka površina vaš avto ustavi, pospeši ali usmerja. 


Dimenzija 225/40 R 18

Izmed 16 preizkušenih modelov, so bile testirane pnevmatike kar štirikrat nagrajene z »dobro« in enajstkrat z »zadovoljivo« oceno. 18-palčne pnevmatike, ki jih je ADAC in AMZS prvič preizkusil, se imenujejo ultra zmogljive pnevmatike (UHP). V preteklosti so se tovrstne pnevmatike vgrajevale v športna vozila, dandanes pa jih uporabljajo tudi v zmogljivejših avtomobilih srednjega razreda. Na srečo testni modeli z indeksom hitrosti Y (do 300 km / h) ne kažejo več prejšnjih slabosti običajnih UHP pnevmatik – manjši oprijem na mokri podlagi in večja obraba. Vendar morajo njihovi uporabniki še vedno sprejeti določene omejitve. Med testiranimi pnevmatikami se je najbolj odrezala Continental PremiumContact 6, sledi ji Michelin Pilot Sport 4. Več rezultatov najdete https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/tests/reifen/sommerreifen/225-40-r18/

Ocene si lahko ogledate v spodnji tabeli: 

ADAC:


AMZS:


Dimenzija 235/55 R 17

Za vsevoznike SUV-jev oziroma kombijev in avtodomov, je ADAC in AMZS preizkusil pnevmatike v dimenziji235/55 R 17 s hitrostnim indeksom W (do 270 km / h) ali Y (do 300 km / h).Tokrat niso bile ocenjene samo vozne in varnostne lastnosti, temveč tudiokoljski in gospodarski vidik.


POMEMBNA INFORMACIJA: Testiranavelikost je alternativa dimenziji 215/65 R16 C v testnem programu ADAC 2019,kjer je bilo najmanj devet modelov ocenjeno kot "slabo". Letošnjetestirane pnevmatike prinašajo bistveno boljše rezultate, kot lanskoletni testiv kategoriji C. Sprememba alternativne velikosti je smiselna, zlasti za kombijev zasebni lasti oz. za lastno uporabo.

Pomanjkljivost:Predvidena kilometrina 235/55 R 17, je v povprečju manjša kot pri 215/65 R16 Cpnevmatikah, ocena varnosti pa je v dimenziji 235/55 R 17 višja.

Med testiranimi pnevmatikami se je najbolj odrezala Michelin Primacy 4,sledi ji Bridgestone Turanza T005. Več rezultatov si lahko ogledate https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/tests/reifen/sommerreifen/235-55-r17/

Izbira je seveda vaša, rezultati:

ADAC:


AMZS:

Ne pozabite preveriti globine dezena/profila vaših letnih pnevmatik.

Minimalna zakonsko določena globina dezena/profila je 1,6 mm za letne pnevmatike.