TEST LETNIH PNEVMATIK 2023
Med deseterico najboljših tudi Continental, Falken in Nexen pnevmatike

Foto: AMZS


Evropski avtomobilski klubi so na testiranju, pri katerem je sodelovala tudi Avto moto zveza Slovenije (AMZS), pripravili test kar 50 letnih pnevmatik dimenzije 205/55 R16. Ob petdesetletnici organizacije tovrstnih testov letnih in zimskih pnevmatik, ki spada med ključne dejavnike pri izbiri pravilne in najbolj ustrezne avtomobilske obutve, so prvič poleg varnosti upoštevali tudi merila trajnosti. Odlično so se odrezale tudi pnevmatike Continental, Falken in Nexen, ki jih lahko dobite v naših poslovalnicah.


Med 50 pnevmatikami jih je deset dobilo oceno DOBRO - ZELO PRIPOROČLJIVO (****). Takšno oceno si zaslužijo le pnevmatike z uravnoteženimi lastnostmi, ki nimajo večjih slabosti pri varnostnih merilih. Med to deseterico so tudi Continental Premium Contact 6, Falken ZIEX ZE310 Ecorun, Continental Ultra Contact in Nexen N'Fera Primus. 

Skupna ocena na testih je sicer sestavljena iz dveh glavnih meril - merila varnosti na cesti in merila okoljevarstvenih lastnosti. Ker je varnost na cesti najpomembnejše merilo, ima v skupni oceni 70-odstotni delež, okoljevarstvena merila pa 30-odstotnega.


Foto: AMZS

Katere so najbolj varne?

Deset pnevmatik je pri glavnem merilu varnosti na cesti dobilo oceno dobro. Na suhi cesti se je najbolje izkazala Falknova pnevmatika ziex ZE310 ecorun. Testni vozniki so pohvalili natančno odzivnost pri vodljivosti in stabilnost na meji zdrsa, merilne naprave pa so izmerile tudi razmeroma kratko zavorno razdaljo pri zaviranju. Na mokrem se je najbolje izkazala Continentalova pnevmatika premium contact 6, ki ponuja zelo dober oprijem pri večini manevrov, le pri splavanju je še nekaj možnosti za izboljšave.

Pomembno!

Kot so pokazali testi in kot še posebej poudarjajo tudi na AMZS, pnevmatike ostajajo ključni steber varnosti, zato pri nakupu ne varčujte. Že 25 evrov v ceni na posamezno pnevmatiko (oziroma »le« 100 evrov pri nakupu kompleta pnevmatik) lahko pomeni tudi razliko med življenjem in smrtjo.
Še več pa lahko preberete tudi v obširnem poročilu AMZS, ki je na voljo na tej povezavi