NASVETI ZA VOŽNJO V VROČIH POLETNIH DNEH


Avtomobili niso kot udobni domovi, temveč kot rastlinjaki, ki so posebej zasnovani za vpijanje in vzdrževanje temperature. Tudi če je zunanja temperatura le 20 °C, lahko v eni uri na soncu temperatura v kabini avtomobila doseže 46 °C. Poleti, ko temperature presežejo 35 °C, lahko v kabini pričakujete blizu 70 °C.

Berite dalje, saj mnogo koristnih informacij še sledi…

 

Temperatura notranjosti je zagotovo odvisna od barve avtomobila, zato ne preseneča, da so beli avtomobili vse bolj priljubljeni. Glede na to, da se prej ohladijo in manj »uporabljajo klimo«, bi lahko rekli, da so beli avtomobili varčnejši. Namreč, če pustite avto na soncu, medtem ko je temperatura zraka 26 °C, se lahko kabina belega avtomobila segreje na 57, rdečega na 68, modrega ali zelenega pa na 73 °C, medtem ko se bo črn avto segrel kot pečica in bo v istem časovnem obdobju že dosegel 88 °C.

Klimatske naprave so vsekakor ključnega pomena, zato je dobro vedeti naslednje:

Če nastavite temperaturo na najnižjo (LOW), ki je približno 15 °C, to pomeni, da bo izstopna temperatura na uparjalniku, torej v motornem prostoru, le 2-4 °C. Ta hladen zrak se segreje na poti do kabine, a - teoretično - bi morala temperatura v kabini (čez kar nekaj časa) pasti na privzeto. Seveda sonce nenehno greje, tudi karoserije v vozilu, tako da bo 15 °C težko doseči, bo pa zagotovo mrzlo. Tega pa nočete!

Zunanja temperatura, pri kateri se človeško telo najbolje počuti, se giblje med 16-18 °C, drugače pa je, ko govorimo o notranjosti vozila. Raziskave so pokazale, da je optimalna temperatura za kabino vozila 21-23 °C, saj se lahko voznik takrat najbolje osredotoči na vožnjo. Ob tem je najbolj zaželeno, da pihanje ni usmerjeno v njegovo glavo, ampak v noge. Zanimivo pa je, da temperatura v kabini med 25 in 35 °C poveča možnost nesreče za 20 odstotkov.

Lahko bi torej sklepali, da so beli avtomobili najvarnejši, a vseeno, in pri tem ni prav nobenega dvoma, ko vozimo, je odgovornost na vozniku. 

Pa srečno in varno na poti in uživajte v poletju!


Vaš BARTOG