Ponudba tedna
Oglejte si tudi
 

MICHELIN MotoGP KATAR


Michelin je bil priča nekaterim rekordnim trenutkom na zadnji dirki MotoGP, ki se je odvijala v Katarju in se končala z zmago Andree Dovizioso.

Od petka dalje so bile opravljene številne vožnje z Michelin Power Slick pnevmatikami, vključno z novo za 2019, ki ima mehko sestavo na zadnji pnevmatiki ter tršo na sprednji pnevmatiki. Vse so bile  testirane na 5.380 m dolgi progi. Doseženi so bili boljši rezultati kot v prejšnjih letih. Marc Marquez (Repsol Honda Team) je prvi dan postavil rekord s časom 1’53.380. Ta trend se je nadaljeval tudi v soboto, ko so pnevmatike MICHELIN Power voznikom še povečale samozavest. To se je pokazalo v vožnji Mavericka Viñalesa (Monster Energy Yamaha MotoGP), ki je v soboto postavil nov rekord steze. V nedeljo je bila temperatura na dirkališču nižja kot v preteklih letih. Temperatura proge je imela 19°C. 

Dovizioso je izkoristil priložnost in povedel v prvih štirih krogih, preden ga je začel ogrožati Alex Rins (Team SUZUKI ECSTAR). Dirkači so v prvih osmih krogih spreminjali svoja mesta. Pnevmatike so se izkazale kot najboljše na hladni progi, saj so tekmovalci konstantno izboljševali svoj čas. Bolj kot se je dirka približevala koncu, je Marquez napadal Doviziosa, vendar ga ni mogel prehiteti. Dovizioso je držal svoje prvo mesto do konca dirke. Marquez je bil drugi, Crutchlow je na tretjem mestu zaostal +0,320 sekunde. Rins je bil četrti, Rossi je na petem mestu zaostal za 0,600 sekunde, kar kaže na to, kako izenačeni so dirkači v tej sezoni.

Danilo Petrucci je debitiral za ekipo Ducati in se uvrstil na šesto mesto, sedmi pa je bil Viñales. Joan Mir (ekipa SUZUKI ECSTAR) je zasedel osmo mesto. Takaaki Nakagami (LCR Honda) je bil deveti in Aleix Espargaro (Aprilia Racing Team Gresini) je zaokrožil najboljših deset. Najhitrejši krog na dirki je imel še en novinec. Francoz Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) je zabeležil najboljši čas v tretjem krogu, po tem, ko je bil prisiljen začeti iz pit-lanea zaradi zastoja na liniji pred dirko, zato na žalost ni mogel izkoristiti svojega dobrega startnega mesta.

Postavljenih je bilo več rekordov, saj je Marquez na progi dosegel hitrost 352.0 km/h, kar je najvišja hitrost, ki je bila dosežena na dolgi startni / ciljni ravnini. 15 najboljših dirkačev je z uporabo Michelin Power pnevmatik doseglo najboljši dosežek v zgodovini MotoGP, samo s 15 sekundami razlike, ki so ločevale njihove končne dosežke. To ponovno kaže na konsistenco in oprijem, ki je potreben, da se dirkači tesno spopadajo med seboj.


Naslednja dirka se bo odvijala v Argentini, Termas de Rio Hondo, in bo na sporedu v nedeljo 31. marca.

  

  

Andrea Dovizioso - Mission Winnow Ducati:

»Res sem vesel, ker nisem pričakoval takšne dirke. Uspešno sem obvladoval pnevmatiko in naredil odlično strategijo. Na koncu je odločala strategija, ker sem imel nekoliko boljši oprijem kot Marc in sem lahko ubranil njegove napade. Proga je bila danes na meji, vendar sem s svojimi pnevmatikami imel še dodatno moč.


Piero Taramasso – Michelin Motorsports Manager:

»To je bil za nas zelo dober konec tedna, kar so potrdili predsezonski testi. V petek smo uporabili vseh šest pnevmatik in bili priča najhitrejšemu krogu na stezi. Dobili smo pozitivne povratne informacije s strani dirkačev in ekip ter kot dokaz, nov rekord v kvalifikacijah. Glede na hladnejše temperature smo izbrali dobro kombinacijo pnevmatik. Ugotovili smo, da s to kombinacijo motorist maksimalno izkoristi moč svojega motorja v takšnih razmerah. Hitrost ni bila tako visoka, kot smo jo že videli v praksi in kvalifikacijah, toda glede na hladnejše pogoje smo zadovoljni z rezultati. Vse to pa kaže tudi na močno doslednost in oprijem pnevmatik, kar so pokazali tudi rezultati prvih 15 dirkačev. Sedaj gremo na stezo, ki je za vse vpletene velik izziv, vendar smo pripravljeni na to in odločni, da nadaljujemo z dobrim začetkom sezone. «