KAKO IZBRATI ZIMSKO PNEVMATIKO ZA SEBE IN SVOJE VOZILO?Do boljše pnevmatike z enakim stroškom


Načeloma, če ste za zimo izbrali zimsko pnevmatiko, ki ima poleg oznake M+S tudi piktogram 3PMSF, ste že naredili dober posel v primerjavi z vožnjo z letnimi pnevmatikami. Vendar pa poleg izbire prave dimenzije in indeksa hitrosti obstaja še veliko drugih informacij in okoliščin, zaradi katerih je nakup dober ali celo odličen.

Odločitev za nakup zimskih pnevmatik je v prvi vrsti stvar posameznika, saj – upoštevajoč zakonodajo, ki zapoveduje, da morajo biti motorna in priklopna vozila med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta opremljena s predpisano zimsko opremo ter primerno urejena  - zimske razmere lahko preživiš na cestah tudi z novejšimi letnimi pnevmatikami.

Pod izrazom 'zimska oprema' se v Sloveniji razumejo tehnično pravilne zimske ali letne pnevmatike z globino profila vsaj 3 mm, vključno z verigami v prtljažniku. Samo to. Toda… saj nočete biti eden tistih ljudi, ki hitijo na sestanek ali v bolnišnico ali eden tistih, ki vozijo počasi, ko so ceste prekrite s snegom in ledom. Pravzaprav, dovolj je že, da temperatura pade pod 7°C in zimske pnevmatike so takrat popolnoma smiselne.


Zakaj in kako izbrati zimske pnevmatike?


Zato se poraja upravičeno vprašanje – po katerem ključu izbirate zimske pnevmatike? Medtem ko nekateri kupijo pnevmatike, ki so jih že imeli na avtomobilu ali ostanejo zvesti proizvajalcu, drugi kupujejo izključno po akcijskih cenah, nekateri iščejo zmagovalce testov, drugi poslušajo sosede, tretji pa kupujejo rabljene pnevmatike. Najboljša pot je vsekakor informiranost, do nje pa se pride z združevanjem odgovorov na naslednja vprašanja, s poznavanjem sebe kot voznika in samega vozila. Če boste dobro premislili, boste morda privarčevali, pa še boljšo pnevmatiko glede na svoje potrebe boste dobili.

1. NAKUP RABLJENIH PNEVMATIK – IZRAČUN DAJE JASEN ODGOVOR

Načeloma z nakupom rabljenih pnevmatik sprva privarčujete. Toda če je nekdo s temi pnevmatikami pred vami vozil dve do pet let, ostane pred vami polovica obdobja izkoriščanja. To pomeni, da morda jih boste res plačali po 50% nižji ceni, ampak jih boste tudi uporabljali polovico manj časa. Ne boste prihranili, boste se pa ves čas vozili s slabšimi, že rabljenimi pnevmatikami. S tem pa boste vplivali na slabše delovanje vašega vozila, in kar je najbolj pomembno, ogrožali boste svojo varnost, varnost svojih najdražjih in drugih udeležencev v prometu.
Vredno razmisleka!
Kolikor rabljeno pnevmatiko plačate manj, toliko manj časa jo vozite, ker je v slabšem stanju.

2. ZIMSKA, LETNA ALI ZIMSKO – CELOLETNA?

Sklenili ste – navsezadnje si vsi okoli vas zaslužijo, da pozimi ne vozite z letnimi pnevmatikami. Potem se zastavlja vprašanje - ali potrebujete zimske ali celoletne pnevmatike? Obstaja več pravilnih odgovorov, ampak samo dejstvo, da obstaja možnost 'celoletne' ali 'vse vremenske' pnevmatike, ne pomeni, da je alternativa tudi optimalna izbira. Če živite v Piranu ali v Kopru, verjetno ne boste pomislili na nakup zimskih pnevmatik, če pa živite na Gorenjskem, pa letne ali celoletne pnevmatike pozimi niso prava izbira. Obstajajo najboljše pnevmatike za toplo vreme in najboljše pnevmatike za zimske razmere, vse ostalo so kompromisi.
Izpostavljamo: Vsekakor je treba razlikovati med celoletnimi (all season) in vse-vremenskimi (all-weather) pnevmatikami ter pravimi zimskimi pnevmatikami.

3. KAKRŠEN VOZNIK, TAKŠNA PNEVMATIKA

Ta trditev drži iz več razlogov. Vesten in odgovoren voznik namreč nikoli ne bo vozil avta z izrabljenimi pnevmatikami, ker ne bo ogrožal svoje varnosti ali varnosti drugih. Da bi izbrali pravo pnevmatiko, morate poznati – najprej sebe kot voznika, nato tehnične lastnosti vozila, in ceste, po katerih boste vozili.
Pomembno!
Ne glede na enake dimenzije, pnevmatike različnih indeksov nosilnosti in hitrosti pomenijo popolnoma drugačno delovanje v praksi.

4. TESTI PNEVMATIK VELIKO POVEDO, TODA – JIH ZNATE PREBRATI?

Kaj pravijo testi pnevmatik? Katere so najboljše? Katere je treba kupiti? Gre za merila, ki se jih že na začetku lahko napačno razume. Ne vedno, pogosto pa, in to ne zaradi testov samih, temveč zaradi načina, kako se teste bere oziroma kako se interpretira rezultate. Zmagovalne pnevmatike so nedvomno odlične, a morda zate ne najbolj ustrezne.
Dobro je vedeti!
Poleg tega, da vrstni red na testu velja za točno določeno dimenzijo, je pomembno, da so rezultati testa popolnoma veljavni za tisti tip avtomobila, na katerem so bile pnevmatike testirane. Vseeno pa velja, da so testi merodajni.
Odločitev o pravilni izbiri zimskih pnevmatik je pogosto najboljše prepustiti strokovnjaku oziroma prodajnemu svetovalcu v Bartog poslovalnici, ki bo poiskal najboljši model za vaše potrebe.


Podrobneje o vsem tem in še mnoge druge zanimive članke pa boste lahko prebrali v novi številki Bartog INFO, ki jo pripravljamo te dni in bo kmalu na voljo tudi v tiskani izdaji.