Ponudba tedna
Oglejte si tudi
 

TESTI ZIMSKIH PNEVMATIK 2018/2019

Letošnji AMZS test zimskih pnevmatik je pod drobnogled vzel 28 pnevmatik v dveh dimenzijah. Preskusili so 12 pnevmatik dimenzije 175/65 R14, ki so primerne za majhne avtomobile.

Na testu sta se najbolje – z oceno zelo priporočljivo – odrezali dve pnevmatiki, ki spadata med pnevmatike prestižnih znamk. Ob dveh zelo priporočljivih ocenah je osem pnevmatik dobilo oceno priporočljivo, po ena pnevmatika pa oceno priporočljivo z omejitvami in ni priporočljivo.

Na letošnjem testu se je odrezala pnevmatika Continental Winter Contact TS860. Sledi ji Dunlop Winter Response 2.

Večina pnevmatik je zaradi slabosti na mokri cesti in na snegu dobila znižano končno oceno, le pri Semperitovi pnevmatiki je na nižjo skupno oceno vplival slabši rezultat pri testu na suhi cesti.

Osem pnevmatik je dobilo oceno priporočljivo večinoma zaradi posameznih slabosti pri različnih merilih. Firestone Winterhawk 3 je imel težave na mokrem, Nokianova, Goodyearova in Esa-Tecarjeva pa so imele težave na snegu, slab bočni oprijem. Na mokri cesti, pa so imele težave Vredestein, Debica in Sava. Debica in Sava sta dobili slabšo oceno ker sta imeli težave tudi na suhi cesti.

Pri večji dimenziji 205/55 R16 so za tokratni test izbrali 16 pnevmatik. Takšne pnevmatike so ustrezne za zelo široko paleto avtomobilov, vključno z avtomobili nižjega srednjega razreda, kakršen je na primer VW golf.

Najbolje so se odrezale tri pnevmatike prestižnih blagovnih znamk, ki so dobile oceno zelo priporočljivo, enajst pnevmatik je dobilo oceno priporočljivo, po ena pnevmatika pa je dobila oceno priporočljivo z omejitvami in oceno ni priporočljivo. Najslabšo oceno je dobila Semperit Speed Grip 3.

Na prvih treh mestih razpredelnice so pnevmatike Continental Wintercontact TS 860, Goodyear Ultragrip 9 in Dunlop Winter Sport 5.

11 pnevmatik je v tabeli dobilo oceno priporočljivo. Kleber in Vredestein sta zgrešili boljšo oceno zaradi slabosti na mokrem. Slabo na mokrem in snegu pa sta se odrezali pnevmatiki Nexen in Fulda. Michelin je potrdila lanske rezultate. Kleber se je odrezala bolje, kljub temu, da je to nizkocenovna pnevamtika Michelin. Najslabši pnevmatiki na testu sta bili Semperit in Laufenn I FIT LW31.

 Povzeto po spletni strani: https://www.amzs.si/motorevija/pnevmatike/testi/2018-09-27-amzs-test-28-zimskih-pnevmatik-dveh-dimenzij